Vores køkken – Før og efter IKEA-hack

Vores sorte ikea-hack-køkken

Vores rækkehus er nybygget i 2013, hvor de tidligere ejere bl.a. kunne være med til at vælge køkken. Da vi flyttede ind i 2017 var det til et hvidt HTH-køkken. Vi fandt dog hurtigt ud af, at vi manglede skabsplads i køkkenet, ovnen var skør, køleskabet kæmpestort udenpå og knap så stort indeni og så var der et hylde-hul over køleskabet, hvor rodet samlede sig. Derudover kunne køkkenet nærmest kun benyttes af én person ad gangen. Sidst men ikke mindst synes vi faktisk heller ikke, at det var vildt flot. Så alt i alt et kæmpe luksusproblem.

Dét at Simon tidligere har arbejdet som snedker og både lavet og monteret køkkener i den dyrere ende af skalaen, gjorde det ikke nemmere at tage til takke med et køkken, som man ikke er tilfreds med. Som han selv sagde: Det er ikke fedt at kigge på køkkener til 300.000 kr. og så komme hjem til det her bagefter.

Vores køkken så sådan ud før

Det budgetvenlige køkken

Så vi besluttede at sælge det “gamle” køkken og købe et nyt i januar 2018. Pengepungen bugnede ikke efter at have boet i vores nye hus i et halvt år og Simon samtidig kun fik SU. Derfor blev det ikke til et af de førnævnte luksuskøkkener. Vi ville dog stadig gerne have luksus-følelsen og udseendet. Vi endte derfor med at købe et IKEA-køkken, som vi opdaterede med sort maling og en tynd sort bordplade med nedsunket vask.

Sælgeren ved IKEA var venlig og professionel. Dog endte han med at printe den forkerte ordreseddel ud, så vi endte med at få en masse hvide korpusser leveret i stedet for sorte. Vi opdagede det først, da fragtmændene kom med køkkenet og var taget afsted igen. Så det endte med at være lidt et bøvl frem og tilbage, før vi endelig fik leveret de sorte korpusser (korpus er forøvrigt det korrekte fagudtryk for et skab uden låge – hvis jeg ikke havde haft en snedker-kæreste, havde jeg nok bare kaldt det skabe).

Processen fra gammelt køkken til IKEA-hack

Vi startede med at rive vores gamle køkken ned og besluttede at forsøge at sælge det på dba. Jeg tænkte, at det var lidt et long shot. Jeg troede simpelthen ikke, at der var et marked for det. Det skulle dog vise sig, at der var mange interesserede og det lykkedes at få 11.000,- for køkkenet. Simon hjalp køber med at køre det gamle køkken væk og så kunne vi komme videre med det nye. 

Da vi rev det gamle køkken ned viste det sig, at der ikke var lagt gulv under hele køkkenet. Der manglede lige tre gulvbrædder. Hvis vi troede, at det havde været et bøvl at få de rette korpusser leveret fra IKEA, så måtte vi konstatere, at det var et endnu større bøvl at finde tre gulvbrædder, der matchede resten af gulvet. Men efter at have besøgt samtlige byggemarkeder i området fandt vi endelig det matchende gulv i STARK. 

Opsætning af IKEA-køkken
Montering af IKEA-køkken
Montering af bordplade i køkken

Monteringen af vores nye køkken

Simon fiksede gulvet og satte sokkel op og skabe ovenpå. Mit arbejde bestod mest af alt i at samle skuffer og rydde op. Vi havde bestilt en speciallavet bordplade i Fenix-laminat fra Bordpladefabrikken. Den kostede 12.500 kr., så det var lidt en dyr sag i forhold til resten af køkkenet. Men det er også den, der får køkkenet til at ligne et luksuskøkken. Bordpladen var klart det sværeste af montere. Den er temmelig tynd, hvorfor der var risiko for, at den ville knække, da vi bar den op. Simon gjorde det klart flere gange, at vi skulle vende den på siden og være meget forsigtige – for hvis den knækkede var der ikke noget at gøre. Så der var temmelig mange penge på spil og jeg må indrømme, at jeg var lidt nervøs. Men vi klarede det og sluttede med en high-five. 

Vores IKEA køkken hack

Vores sorte ikea-hack-køkken

Køkkendetaljer

Så var der alle de små, men meget betydelige ting tilbage. Der manglede stænkplade, lamper og finish alle steder. Vi er ikke så meget til stænkplader, så vi overvejede fliser, hvilket jeg synes er vildt flot. Men det var også ret omfattende. Vi endte derfor med at vælge den lette løsning og malede en lyserød stribe hele vejen hen langs køkkenet. Vi brugte en maling med en del glans, så den var nem at tørre af. Og det fungerer bare super godt (både rengøringen og farven). Det var for øvrigt Simon, der valgte farven. Den havde jeg ikke set komme. Men jeg er vild med det.

De sorte lamper over selve køkkenet var en flot og billig løsning fra Bauhaus. Dog er jeg ikke helt tilfreds med dem. Så vi er ved at overveje andre løsninger. Det tænker vi videre over og så skal jeg nok opdatere jer, når der kommer nye lamper. Der ender sikkert med at gå lang tid. Vi har en temmelig lang historik med lampejagt. Vi har f.eks. først fået en loftlampe i soveværelset efter næsten 1,5 år i huset. Nok om det – det er også en historie for sig. 

Til slut har vi lavet en tavle for enden af skabet, så vi havde et sted til madplan, opslagstavle og sjov og ballade. Det kommer jeg også mere ind på i et andet indlæg. Det blev alligevel rimelig meget om vores køkken, men nu er jeg vist kommet omkring det hele. 

God gråvejrsdag! Jeg håber, I har fået mod på at IKEA-hacke et køkken. Det behøver nemlig ikke være dyrt at lave et lækkert køkken 😉

Priser

Højskabe, underskabe, greb og emhætte: 12.606 kr.
Hvidevarer (ovn, køle-fryseskab, opvaskemaskine og kogeplader – alt sammen til indbygning): 10.284 kr.
Bordplade inkl. vask: 12.500 kr.
Lamper: 1560 kr.
Gulv: 670 kr.
Maling: 300 kr.
Armatur: 500 kr.

Køkken i alt: 38.420 kr. (og så fik vi jo 11.000 kr. for det gamle køkken)

Størrelse

På langsiden har vi fire skabe på 60 cm og et enkelt på 80 cm. Så hele langsiden er 320 cm.

På den modsatte side har vi tre højskabe på 60 cm. Så de er i alt 180 cm brede.


Sådan skabte vi ro og plads i soveværelset

Soveværelse med indbyggede skabe

I vores gamle lejlighed havde vi i alt for lang tid et rod i soveværelset. Det endte med at blive et opbevaringsrum på trods af, at der slet ikke var skabsplads nok til at gemme alle tingene væk. Udover rodet i rummet gav det også rod i vores hoveder. I et soveværelse er det vigtigt at kunne finde ro og det er simpelthen nemmere, når der ikke står ting og fylder alle steder. 

Så efter 2 år med rod besluttede vi at gøre noget ved det. Vi havde længe tænkt på forskellige løsninger, men var ikke rigtig nået frem til noget godt. 

Vores soveværelse før de indbyggede skabeVores soveværelse var ikke det største, så vi kunne jo selvfølgelig have optimeret pladsen ved at købe en mindre seng. Men vi var glade for vores dobbeltseng og så er en mindre seng jo ikke lige det første, man går ud og investerer i. Da vi flyttede ind, måtte vi flytte en del rundt på det skab, som i forvejen stod i soveværelset. Der var kun én måde, hvorpå der kunne blive plads til både sengen og skabet. Det fungerede, men det var bestemt ikke optimalt (den ene låge i skabet kunne f.eks. ikke åbnes helt, da sengen stod i vejen).

Mulige løsninger til mere plads

Vi havde (og har stadig) rigtig mange ting og specielt til en lille 55 kvm lejlighed. Vi ville gerne kunne skjule det meste i soveværelset, men der kunne simpelthen ikke ligge mere i skabet. Så vi tænkte mange alternative løsninger igennem.

 • Er der plads til mere under sengen? Der stod i forvejen 4 store bedrollere, så der var ikke mere plads her.
 • Kan der ligge noget ovenpå skabet? Ja, lidt. Men ikke uden at det ser rodet ud. Så det var heller ikke en holdbar løsning.
 • Kan vi sætte en masse hylder op under loftet? Ja, det kunne vi sagtens. Simon mente dog ikke, at vi kunne holde det godt nok opryddet (og han er den realistiske af os to, så han ville uden tvivl have haft ret). Og så bliver der også et irriterende problem med masser af støv og rengøring. I lang tid var det denne løsning, der var den mest realistiske. Indtil jeg en dag faldt over et billede, som satte nye tanker igang. 

Indbyggede skabe

På billedet var der et soveværelse med indbyggede skabe på hver side af sengegærdet og hele vejen op over sengen. Helt den samme løsning var vores soveværelse for lille til, men vi (Simon) fandt tommestokken frem og begyndte at måle. Efter at have flyttet sengen rundt mange gange oppe i vores hoveder, fandt vi frem til noget, der kunne lykkes. Heldigvis arbejdede Simon jo på daværende tidspunkt som snedker, så jeg overlod målearbejdet til ham.

Efterfølgende lavede han skabene og lågerne på værkstedet og kørte dem hjem i en lille lastbil. Den aften slæbte vi mange låger. Det tog os 45 minutter at bære det hele ind fra lastbilen. Mine arme blev sgu lidt lange. Vi var også ret dygtige til at samle skabene og sætte dem op. Jeg var simpelthen handy i halvanden dag, hvor jeg både skruede skruer i, puttede lim i huller og bar de tunge skabe på plads. Nu lyder det som om, Simon slet ikke hjalp, men det passer ikke. Det var nok mest mig, der hjalp og ham, der klarede det svære – men det er også ham, der har al erfaringen jo 😉

Simon har det hårdt efter at bygge skabe

Mine bedste råd til at skabe mere plads

Du har hørt det før – verdens mest irriterende, men dog super vigtige råd: Ryd op og ryd ud. Når man bor småt, er det vigtigste at undgå at samle for mange ting. Så er du allerede et godt skridt på vejen. Vi prøver virkelig selv at efterleve det råd. Men vi gemmer begge to alt for mange ting (specielt Simon).

Tænk i store flader med så meget opbevaring som muligt. Nu har vi haft et indbygget skab og det er fantastisk, så nu vil jeg fremover forsøge altid at tænke et integreret skab ind i soveværelset. Skabet har givet vores soveværelse (og vores hoveder) ro. Så selvom vi har fået færre kubikmeter luft, så har vi fået mere plads og meget mere ro. De store rene flader gør en verden til forskel.

Soveværelse med indbyggede skabe

Soveværelse med blå væg
skabe i soveværelset

Sengetæppe fra Algan

Jeg savner lidt de skønne indbyggede skabe. Vi fik så meget plads, at vi aldrig nåede at fylde skabene helt. Det er da en kæmpe luksus. Selvom vi nu bor på meget mere plads, så har vi stadig de samme pladsproblemer og har lige brugt de sidste par dage på at rydde vildt meget op og smide masser af ting væk. Men det betyder altså, at vi også begynder at have plads nok i huset nu. Simon mangler bare lige et værksted, men det snupper vi i næste omgang. 

God fornøjelse med jeres oprydning – jeg krydser fingre for, at I får plads til det hele!

Sådan ser vores drømmehus ud i plantegninger og billeder

drømmehus træhus

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi drømmer mange og store husdrømme. Vi flyttede fra vores 55 kvm andelslejlighed, fordi vi manglede plads og muligheder. Plads til alle de maaaange ting, vi har. Plads til Simons værktøj og projekter. Plads til (på sigt) at udvide vores lille familie – det skete så kun 1,5 år efter vi flyttede… Mulighed for at sætte mere præg på vores hjem. Vi ville helst ikke gøre for meget ved andelslejligheden, da vi vidste, at vi ikke skulle bo der så længe. Så derfor flyttede vi i et 103 kvm stort rækkehus med carport, skur og terrasse. Det var (og er stadig) lykken!

Vi er ikke klar til at flytte herfra endnu, men det forhindrer os ikke i at drømme. Vi har kigget på store flotte murermestervillaer med masser af muligheder, men som oftest også kræver masser af renovering for at vi bliver helt tilfredse. Vi har også overvejet at bygge vores eget hus, så vi kan få det lige præcis, som vi vil have det. Ulemperne ved det er bl.a. at huset hverken har sjæl eller patina. Derudover skal vi finde en passende grund, som også er til at betale sig fra. Dog hælder jeg alligevel mest til denne løsning, fordi jeg er bange for, at jeg aldrig helt bliver tilfreds, hvis vi gør noget andet. Eller sagt med andre ord, jeg er bange for, at vi aldrig holder op med at drømme os videre til et nyt hus og det synes jeg, ville være ærgerligt.

Hvordan skal det her drømmehus så se ud? Det har vi snakket om mange gange og vi er langsomt kommet frem til en stil. Vi vil gerne have et træhus. Sort træ, levende tag og en kæmpe træterrasse. Og så vil jeg gerne have en nem og vild have. Det er drømmen.

huse på Færøerne

levende tag

Da vi sidste år var på ferie på Færøerne, blev drømmen om et træhus kun endnu mere tilstedeværende i vores tanker. Størstedelen af deres huse er træhuse. De fleste er sorte med hvide vinduer og græs på taget. Det var simpelthen så hyggeligt og flot. 

drømmehus træhus

På en tilfældig gåtur på Færøerne så vi huset – dét hus, som kommer tættest på vores drømmehus. Huset ser lidt pelset ud, men det er kun fordi det øsede ned, da vi stoppede op og tog billedet. Man bliver jo nødt til at stoppe op, beundre og tage billeder, når man ser sit drømmehus – regn eller ej. 

Vi har tilladt os selv at drømme lidt videre. Så derfor har vi lavet en plantegning. Det var dælme ikke nogen nem opgave (men det er jo derfor, der findes arkitekter). Vi gav det et skud alligevel, så har vi nemlig gjort os nogle tanker, når vi på et tidspunkt skal have hjælp til at bygge huset. Kravene til vores plantegning var:

 • Huset skal være i to plan. Her er der desværre ikke nogen super gode argumenter, udover at jeg synes huse i flere plan er mest hyggelige og charmerende. Ét-plan har aldrig rigtig talt til mig. Så to plan er et af de vigtige krav.
 • Der skal være garage/værksted. Det er mest værkstedsdelen, der er det vigtige. Simon er uddannet snedker og han savner at have et sted, hvor han kan udfolde sine projekter og sprede træstøv over det hele. Og jeg mangler et sted, hvor hans værktøj (og alle hans maskiner) kan stå 😉
 • 2 badeværelser
 • Soveværelse i underetagen
 • Entre/hall med trappe til 1. sal
 • 2 (børne)værelser – hvem ved, måske får vi to børn?
 • Kontor. Nu har vi haft det, så nu dropper vi det aldrig igen.
 • Bryggers. Det er et rum, som vi har været meget i tvivl om. For har vi behov for to indgange til huset? Har vi behov for et rum at vaske tøj i – lige nu bruger vi jo badeværelset? Men i sidste ende har vi besluttet, at det er rart med en indgang til huset fra værkstedet, så alle de beskidte (Simon og børn) kan gå gennem bryggerset og smide sit beskidte tøj til vask. 

Vi har tegnet rigtig mange forslag og skitser, før vi nåede frem til noget virkelig godt. Vi endte faktisk med at tegne alle de rum, vi ønskede, og så klippede vi dem ud og rykkede rundt, indtil det passede. Jeg er blevet gjort opmærksom på, at det vil være smartest at have toiletterne cirka ovenover hinanden grundet rørlægning. Men det må vi tage op igen, når huset rent faktisk bliver en realitet.

plantegning 2 plan - 1. sal

plantegning 2 plan - stuen

 

Dengang vi flyttede i rækkehus

male hvide vægge i rækkehus

I dag er det præcis 2 år siden, vi flyttede fra vores andelslejlighed i Aarhus C til vores næsten dobbelt så store rækkehus i forstaden. Tiden går så hurtigt!

flytterod

De første dage i vores nye hus stod alle vores kasser og møbler i stuen og Simon og jeg sov på en luftmadras midt i stuen midt imellem alle vores ting. Det var skønt. Det er slet ikke til at huske processen fra alle-ting-i-ét-rum til færdigt hjem. Men jeg kan da huske, at vi malede de første mange dage – både reol og vægge. Da reolen hang i lejligheden var den hvid. Vi ville gerne beholde den, men der skulle alligevel ske noget nyt. Så den blev grøn ligesom væggen og det har vi aldrig fortrudt.

male hvide vægge i rækkehus

mal væg og reol i samme farve

Herunder er væggen også blevet grøn. Vores store monstera holder lige en pause på terrassen, hvor den bliver luftet lidt. Vi havde problemer med bananfluer i planten, men det hjalp at have den stående ude et par dage. Til gengæld havde den slet ikke godt af al den sol, som den også fik i de dage. Mange af bladene blev helt gule og brune og endte med at blive klippet af. Heldigvis er planten kommet sig siden og har vokset sig endnu større.

monstera

Det var et kort tilbageblik på dengang vi flyttede ind i vores første hus. Der er sket meget siden og jeg skal nok lave en rundtur i huset, så I kan se det “færdige” resultat.

 

10 ting om mig

Rikke er glad for planter
 1. Dette er den anden blog, jeg har startet. Den første blog var både en blog og en webshop, hvor min kæreste og jeg udfoldede vores kreative ideer. Vi lukkede webshoppen og vores lille projekt, da det tog for meget af vores tid og gjorde mere ondt end det gjorde godt. Dog savner jeg at blogge, dele boligindretning og kreative projekter, hvorfor jeg nu har startet en ny blog – Juhuuu!
 2. Jeg blev mor i januar 2019 til lille Hannah, så nu drejer hele min hverdag sig om hende (ja, det bliver man lidt skør i hovedet af – men på den gode måde).
 3. Jeg kan ikke lide sodavand – eller rettere: jeg kan ikke lide brus. Det var temmelig træls, da jeg var lille og der altid blev serveret sodavand til børnefødselsdage. Med tiden lærte mine venners forældre dog at sætte en kande saftevand hos mig – tak. Nu nyder jeg, at jeg ikke har den last.
 4. Til gengæld tæller mine laster andre ting som kage, chokolade (primært mørk chokolade og Toblerone) og is.
 5. Jeg har en svaghed for flotte kopper, hvilket er super irriterende, da jeg ikke drikker kaffe og kun meget sjældent drikker te eller andre varme drikke. Men kopperne køber jeg alligevel. I det mindste er det til stor glæde for vores kaffedrikkende gæster.
 6. Min kæreste mener, at det ser temmelig farligt ud, når jeg forsøger at tage stenen ud af en avocado. Det ender derfor oftest med, at han tager kniven ud af hånden på mig og gør det for mig. 
 7. Jeg elsker lister! Faktisk lever jeg det meste af mit liv baseret på lister. Det må simpelthen være fordi der sker så meget oppe i mit hoved, så det er bare rarest at få det ned på papir.
 8. Tro det eller ej, men jeg bruger primært pegefingrene, når jeg skriver på tastatur. Samtidig kigger jeg på tastaturet og ikke skærmen for at sikre mig, at jeg rammer de rigtige bogstaver. Nogle gange hjælper et par af de andre fingre f.eks. kan den ene tommelfinger godt assistere på mellemrumstasten. Men det går altså super hurtigt alligevel!
 9. Mine fødder er som oftest kolde. Det betyder, at jeg først går med bare tæer (både inde og ude) og sandaler, når der er mindst 20 grader udenfor. Mine fødder skal helst virkelig have det varmt, før jeg smider strømperne.

  Rikke er glad for planter

 10. Jeg er rigtig glad for planter. De skal bare helst være virkelig nemme at passe, ellers dør de. Hvis de bare skal vandes én gang i ugen, så er det lige planter for mig.