Loppen & Lærlingen på DR1: Kom med behind the scenes

Loppen og Lærlingen, Liselotte Mikkelsen, Rikke Andersen, Rikke Fog og Niels Jørgen Jørgensen

Jeg var ellevild, da Mette fra DR ringede i april og tilbød mig en plads i det nye TV-program Loppen og Lærlingen på DR1 og DRTV. Jeg takkede ja og er med i 2 ud af 8 programmer. Programmet har premiere d. 11. september kl. 20.30 på DR1.

I hvert program dyster to loppeentusiaster mod hinanden. Vi får hver 3000 kr., som vi skal bruge samtidig på et forudbestemt marked. Efterfølgende skal vi have vores loppefund med hjem, upcycle nogle af tingene og sælge det hele videre. Nu har du måske regnet plottet ud: Den, der sælger for mest, vinder. Så kryds lige fingre for mig. Vi er 8 deltagere i alt, som hver deltager i 1-3 programmer. Jeg er med i program 4 og 5, som sendes henholdsvis d. 2. og 9. oktober kl. 20.30 på DR1. På DRTV ligger programmerne klar på dagen fra kl. 6 om morgenen. 
 
De 8 deltagere er:
Freja @frejaaslak_
Sofie Amalie @thusthefuss
Jes
Og mig, Rikke @rikkeandersen.dk

Loppeeksperterne Niels Jørgen og Rikke Fog

Både min konkurrent og jeg får tildelt en ekspert, som skal gå med os “lærlinge” rundt på markedet, sparre med os og give os gode råd til både køb, upcycling og salg. Min ekspert i begge afsnit er Niels Jørgen Jørgensen, som tidligere har været hos Lauritz og medvirket i programmerne “Fantastiske hammerslag” og “Fantastiske fund”. Rikke Fog er den anden dygtige loppeekspert – hende kender du fra blandet andet “Skattejægerne” og så driver hun Fog Antik og Design med sin mand. 
 
Niels Jørgen Jørgensen og Rikke Fog, Loppen og Lærlingen på DR1

Mit første Loppen og Lærlingen program

I mit første program dyster jeg mod dygtige Lotte med Instagram-profilen @havtornhuset_i_smukke_tversted – en fornøjelig kvinde med et stort smil, let til latter og en hang til retro-sommerhus-sager. Hun har intet mindre end 4 Instagram-profiler og erfaring med at sælge retro sengetøj og lignende. Hun er altså en temmelig drevet kvinde og bestemt en værdig modstander.
 
Lotte og jeg møder hinanden første gang på Frederiksberg Loppemarked (eller faktisk mødes vi aftenen før og spiser aftensmad sammen i nærheden af vores hotel, men det er en anden sag), spændte på hvad vi har sagt ja til og spændte på hvilke loppefund dagen bringer. Vi må ikke smugkigge på markedet inden optagelserne går i gang. Men allerede da vi står og får mikrofoner på, bliver der gjort masser af handler på markedet og vi kan se de lokale samlere gå fra markedet med hænderne fulde. Så det kribler i fingrene med at komme i gang.
 
Vi har to timer til at handle i. Jeg finder ud af, at jeg har vildt svært ved at handle på den her måde. Helt naturligt har jeg mest lyst til at tjekke hele markedet ud til at starte med og så efterfølgende vurdere, hvordan jeg vil bruge mine penge. Men sådan går det ikke. Jeg kan vist også godt afsløre, at Niels Jørgen og jeg får pænt travlt – men resten må du se i fjernsynet. Det gælder for øvrigt også finalen, som vi filmede i Rørvig. Så du må spændt vente indtil d. 2. oktober kl. 20.30 på resultatet.
 
Rikke Andersen, Loppen og Lærlingen på DR1
Niels Jørgen Jørgensen og Rikke Andersen, Loppen og Lærlingen på DR1

Bagom Loppen og Lærlingen 

I fjernsynet kommer et helt afsnit kun til at vare 30 minutter. Men tiden lagt bag programmet er en helt anden snak, som jeg lige tager lidt hul på her. Det har været den fedeste oplevelse og jeg ville takke ja til det igen lige med det samme. Men det har godt nok også taget meget tid og mange tanker. Jeg har brugt dagevis på at rejse, filme, handle, sælge, upcycle osv. Jeg er kæmpe tidsoptimist, så upcyclingen har taget meget længere tid end beregnet – og en del af det er sket i de sidste aftentimer lige inden deadline og lige efter putning af børnene.  
 
Upcycling af loppefund
Bag om TV-optagelser
Jeg har også lært en masse. Jeg føler mig mere hjemme i vores værksted (og værktøj) nu. Jeg har lært, at et projekt faktisk ikke behøver tage helt vildt lang tid at lave (for selvom mange af projekterne tog aaaalt for lang tid, så var der også nogle af dem, der gik hurtigt). Og så er det virkelig gået op for mig, hvor fede ting der kan komme ud af alle mulige billige loppesager. Så mit loppeforbrug efterfølgende er muligvis steget, hvilket gør at mit lager i garagen er blevet lidt mere proppet. Men det må jeg jo så bruge noget tid på at få kigget på nu 😉
 

Mit andet Loppen og Lærlingen program 

I andet program er Jes min konkurrent. Vi mødes første gang på Vig Kræmmer- og Tuskemarked. Min ekspert Niels Jørgen og jeg har matchende tøj på – og ingen kommer nogensinde til at tro på, at det ikke var aftalt på forhånd. Men det var det ikke. 
 
Jeg kan afsløre, at Jes og jeg køber meget forskelligt ind og vi kigger begge lidt skævt til hinandens køb til slut. Jeg ville aldrig have købt de sager, han kommer hjem med og han ville vist heller ikke bytte. Men det er jo det gode ved loppefund, der er noget for os alle, uanset hvilken stil du går efter.
 
Jes og jeg var til finale i lørdags på Haughus Gods i Jelling. Så nervepirrende at skulle runde hele TV-oplevelsen af. Her må jeg jo heller ikke afsløre noget, så jeg kan kun appellere til at du tænder dit fjernsyn på DR1 d. 9. oktober kl. 20.30.
 
Jeg laver en reminder på Instagram, inden programmerne bliver sendt. Så indtil da kan du følge med her.

 

En kæmpe oplevelse

Programmet har givet mig endnu mere bygge-gåpåmod og lyst til at starte endnu flere projekter (på trods af at min liste slet slet ikke har brug for at blive længere). Men forhåbentlig betyder det også, at jeg kan få færdiggjort nogle projekter – det håber min bedre halvdel i hvert fald.
 
Jeg håber, du vil kigge med, nyde noget ægte hygge-TV og måske giver det dig endda lyst til at købe en masse lopper og kaste dig ud i et upcyclingsprojekt. Vi ses på TV.

Ærlige tanker om at flytte til provinsen

Funkis rækkehus

Vi har besluttet os for at flytte, eller rettere sagt, vi er faktisk allerede flyttet. Tilbage i august/september begyndte vi at overveje at flytte tilbage til vores hjemby Tønder. Vi har mange gange blankt afvist vores forældre, når de sagde: “Tror I ikke, at I flytter tilbage til Tønder engang?”. Helt ærligt var vi overbeviste om, at vi aldrig skulle tilbage til Tønder.

Hvidt funkis rækkehus

Hvorfor ville vi ikke tilbage?

I de 5 år, vi har boet i Aarhus (og Hasselager), har vi nydt det fuldt ud. Vi har elsket byen, livet, markederne, butikkerne – det hele. Vi har de sødeste naboer på vores lukkede rækkehus-vej – det er nærmest kun unge familier som os selv. Et fantastisk sted for Hannah at vokse op. 

Tønder er bare en lille by, som både Simon og jeg har boet i hele vores barndom og op i start 20’erne. Vi kender byen ud og ind – der er ikke mere eventyr, som der jo er i Aarhus. 

Hvad fik os til at skifte mening?

Alligevel er vi flyttet. I sidste ende skyldes det primært hverdag og bedsteforældre. Simon studerede i den første del af Hannahs liv, hvilket også betød, at han var meget hjemme i den første del af min barsel. Da han fik job i Aarhus, gik det op for os, hvordan hverdagen ville se ud. Vi manglede (ligesom mange andre) tid og frihed. Så her kom tankerne om Tønder snigende. Vi opvejede fordele ved Aarhus omegn med fordele ved Tønder.

Fordelene ved at flytte tilbage til provinsen

Bedsteforældre – Det her var klart den største grund til at flytte. 

Huspriserne – Og så er der jo priserne, en KÆMPE fordel. Man kommer altså rigtig langt for 1,5 mio. kr. Jeg skrev tidligere, at vores drømmehus er et sort træhus. Men jeg nævnte også, at vi har en anden drøm om en murermestervilla. En tredje drøm om et 60’er hus er også dukket op. Så nu mp vi se, hvilket hus vi ender i.

Ro, plads og natur – Der er altså lidt et andet tempo i de mindre byer, det er der i hvert fald i Tønder. Og så er der masser af plads og natur til alle sider. 

Fordelene ved at blive boende i (nærheden af) Aarhus 

Jobmuligheder – Det er jo ingen hemmelighed, at der er færre jobs i provinsen. Men det gik faktisk overraskende let for både Simon og jeg at finde job.

Hannahs barndomshjem – Hannah har haft starten af sit liv i Hasselager og nåede at starte i vuggestue. 

Sikkerheden – Vi var glade for at bo i Hasselager, vi havde en velfungerende hverdag og Simon var lige startet i et godt job. Det var usikkert, om vi ville få det samme gode (og glade) liv i Tønder.

Om at flytte langt

Når alt kom til alt vejede bedsteforældre meget tungt som argument for at flytte. Bedsteforældrene ville give os mere tid i form af hjælp. Derudover vil vi gerne have, at Hannah får et godt og tæt forhold til sine bedsteforældre. Så vi besluttede, at flytte til Tønder! Men først, når en af os fik et job i det sønderjyske. Det viste sig dog allerede at være i starten af november, at jeg fik tilbudt job. Det havde hverken Simon eller jeg regnet med, så Hannah var lige startet i vuggestue i tilfælde af, at vi først skulle flytte om lang tid. 

Nu lever vi midlertidigt i rent kaos. Vi tog Hannah ud af vuggestuen igen d. 4. november efter kun 14 dage. Vores rækkehus blev sat til salg og vi bladrede boligsiden igennem hver dag efter nye huse i Tønder. Vi så på hus, besøgte samme hus med håndværker og endte med at droppe en murermestervilla til 800.000 i frygt for, at det vil blive alt for stort et arbejde for os.

D. 2. januar flyttede vi midlertidigt hjem til mine forældre, indtil vi (forhåbentlig snart) finder et hus. Og ja, her bor vi så stadig 3 måneder senere. Hannah går i vuggestue, Simon startede med at pendle mellem Aarhus og Tønder og havde 3 hjemmearbejdsdage i ugen. Nu har både Simon og jeg arbejde i Sønderjylland.

Funkis rækkehus

I påsken kom der en underskrift på vores hus i Hasselager og i går var aftalen endelig. VI HAR SOLGT VORES HUS! Nu leder vi lige de samme boliger i Tønder igennem én gang til for forhåbentlig at finde et hus. Men måske ender vi med at flytte i lejlighed inden for den næste måneds tid, indtil det rette hus dukker op. Vi glæder os SÅ meget til at komme endeligt på plads og få en rytme i hverdagen igen.

Har du overvejet at flytte fra storbyen til landet/provinsen eller har du allerede gjort det? Del endelig dine tanker og erfaringer 😊

Børneværelse på budget

pige børneværelse med gyngehest, genbrugsfund og DIY

Nu er det allerede et år siden, at jeg begyndte at tænke på indretning af børneværelset (og jeg er aldrig stoppet siden – der er jo altid liiiige noget, der kan optimeres lidt på). Der var overordnet set temmelig frie rammer og kun to krav:

  • Værelset skulle ikke være alt for prinsesse-lyserødt. Det kan tidsnok komme, når hun selv har meninger om farver (og prinsesser).
  • Det skulle være så billigt som muligt. Simon var nemlig på SU og derudover er vi begge glade for at spare, hvor vi kan. Og så skal rummet jo nok laves om igen lige om lidt, når hun som sagt selv får holdninger og kommer til at bruge rummet på en anden måde.

børneværelse på budget

Vi inviterede for øvrigt vores forældre og søskende på besøg en weekend til klargøring af værelset. Mødrene syede sengetøj og nyt betræk til en gammel stol, mændene tog på madmarked og lavede lækker mad og Simons søster og jeg malede. Det var simpelthen så hyggeligt og en skøn måde at få børneværelset færdigt på. Jeg vil varmt anbefale at holde sådan en weekend.

plakater på børneværelse

Den svenske gyngehest

Før alle de her børneværelses-indretnings-tanker overhovedet lurede, var vi på sommerferie i Sverige med Simons søster (nu bedre kendt som Faster Signe). Når vi er i Sverige, elsker vi at gå rundt i timevis og kigge på de svenske “loppis” (loppemarkeder og antikbutikker). Det gjorde vi naturligvis også denne gang, selvom det var helt ulidelig varmt og min gravide krop trængte til at sidde på diverse bænke, loppe-stole og kantsten (i skyggen). 

pige børneværelse med gyngehest, genbrugsfund og DIY

Hele vores herlige loppis-jagt endte med, at vi kom slæbende ud med en alt for dyr, kæmpestor, tung og gammel, men meget fin, gyngehest. Vores første baby-køb var altså en gammel gyngehest – ikke en barnevogn, puslebord, tremmeseng, bodyer, bleer eller noget andet brugbart, men en gyngehest. Den er lidt uden for dette blogindlægs emne, da dens pris ikke var særlig budgetvenlig. Den kostede omkring 600 danske kroner og var en slags ferieflirt – som vi heldigvis stadig er meget glade for. Nok om hesten, vi skal videre til det budgetvenlige børneværelse.

Gammelt maling og genbrugsguld

Vi har arvet to stole af Simons bedsteforældre, hvoraf den ene står i stuen og den anden i gæsteværelset (som nu er børneværelse). Vi blev enige om at beholde stolen på børneværelset som ammestol. Dog købte vi lige halvanden meter mørkeblåt møbelstof til 150 kr., så stolen fik et nyt look (det gamle beige betræk trængte virkelig også til at blive skiftet). 

pusleplads i børneværelse

pusleplads med blåt puslebord

Tremmesengen købte vi på dba til 200 kr. med madras (den er oprindeligt fra IKEA). Ugletæppet har min mor hæklet. Alle plakaterne havde vi liggende i forvejen. Hylderne ved puslebordet hang i køkkenet i vores gamle lejlighed. Det fine dukkehus har Simons oldefar lavet for mange år siden. Jeg har planer om at lave en front til det, så det ser lidt pænere ud, når det ikke er i brug.

Uroen over sengen er købt på et loppemarked til 40 kr. og uroen over puslebordet er lavet af fine fugle fra Søstrene Grene, som Faster Signe ikke kunne stå for. Puslebordet var oprindeligt bare et meget slidt skab, som vi købte for 100 kr. på dba. Simon satte en ny masonitplade på toppen, hvorefter vi malede det med en rest lyseblå maling. Den plade, som holder puslepuden, var fra en gammel kasse, Simon tidligere havde lavet. Lampen har jeg selv lavet af garn fra Hobby Sy og Strik og skærmstativer fra to udgåede IKEA-lamper. Det fine navneskilt, den mexicanske sombrero og den søde lyserøde blæksprutte er alle gaver.

pigeværelse med lyserød maling og en gammel skoleplakat

Den lyserøde maling var en (stor) rest fra køkkenet, som vi lavede i januar sidste år. Jeg synes ikke kun, at der skulle males lyserødt, så derfor supplerede vi det med en lille ny spand vinrød maling – som jeg er blevet vildt glad for.

Har I sparet eller spenderet på jeres børneværelser? 

Pris på børneværelset

Gyngehest: 600 kr.
1,5 m møbelstof: 150 kr.
Tremmeseng med madras og sengerand: 200 kr.
Vinrød maling: 279 kr.
Lampe (garn og skærmstativer): Ca. 150 kr.
Noas ark uro: 40 kr.
Puslebord (inkl. masonitplade): 130 kr.

Børneværelse i alt: 1549 kr. 

PS, Bemærk at gyngehesten udgør lidt over en tredjedel af prisen, så det ville jo være et oplagt sted at spare yderligere, hvis man ikke forelsker sig håbløst på en ferie under graviditeten 😉 

DIY – Simpelt planteophæng til din hængeplante

diy planteophæng

Jeg købte for længe siden en glas-potte, som jeg ville bruge til at lave et planteophæng med en fin hængeplante i. Glas-potten endte i bunken af projekter og jeg kom aldrig rigtig videre. Før nu. Langt om længe har jeg både fået plantet en virkelig skøn plante og sørme også fået lavet et super nemt planteophæng. Nu skal den så bare hænges op. Men herhjemme er det Simon, der hænger ting op. Så indtil han siger, “Rikke, nu skal den plante altså væk fra skrivebordet”, kan jeg bruge tiden til at finde ud af, hvor den skal hænge.

Det tog som sagt en evighed fra jeg købte potten, til projektet blev færdigt. Men reelt set tog planteophænget højst 10 minutter at lave, så det kunne faktisk ikke være nemmere. Så spring endelig ud i det med min hurtige guide.

hoya carnosa hængeplante

Dette skal du bruge til at lave dit eget planteophæng

  • 3 snore på 2 meter. Jeg brugte natursnor/hørsnor, som jeg havde liggende. Det er vist fra Søstrene Grene. Men du kan evt. også bruge noget farvet snor, hvis du vil have lidt mere spræl. 
  • En plantepotte 
  • En hængeplante (og selvfølgelig jord og evt. lecakugler, så planten ikke drukner)

Sådan gør du

  1. Du starter med et folde de tre snore på midten, så hver snor danner et U. De tre snores midte, altså deres U, sættes sammen. Det kommer sig ikke så nøje, hvilken snor, der er øverst (se det første billede herunder).
  2. Derefter tager du begge enderne på den ene snor og binder en knude ca. 5 cm fra snorens midte. Det gør du på alle tre snore. Så skulle det gerne være tre sammenhængende ringe.
  3. Nu binder du en knude på alle nabo-snorene. Så skulle det gerne se ud som på det midterste billede herunder. 
  4. Du fortsætter med at binde knude på nabo-snorene. Så ender du som på billedet til højre herunder. 
  5. Prøv at sætte potten i midten og træk nettet op omkring den. Måske skal du fortsætte med at binde knuder, så det kommer højere op. Hvis ikke, kan du samle alle snorene over planten, lave en løkke og binde en knude. 
  6. Bum, sejt arbejde! Nu skal planten bare hænges op.
Guide til planteophæng - trin 1
Guide til planteophæng - trin 2
Guide til planteophæng - trin 3

Mit planteophæng er meget simpelt, da jeg vil have planten i fokus. Du kan tilføje flere snore, hvis du vil have ophænget til at se mere net-agtigt ud. Og ellers kan du tilføje farvet snor, perler eller andet godt lir. Du kan også prøve kræfter med en af de mere avancerede macramé-plantehængere.

God fornøjelse og god weekend!

planteophæng til hængeplante
diy nemt planteophæng
hoya carnosa

Genbrug dine møbler i nye sammenhænge

Reol og væg i samme farve

Vi lever (desværre) i et køb-og-smid-væk-samfund og jeg ved, at jeg bidrager til det. Jeg har f.eks. både købt en ny barnevogn, et køkken og så har jeg vildt svært ved at finde pænt brugt tøj. Til gengæld forsøger jeg at købe legetøj og andet babyudstyr brugt. Derudover kommer jeg også vores smid-væk-kultur til livs ved at give vores møbler lang levetid bl.a. ved at genbruge dem i nye sammenhænge. 

Derfor skal I se, hvordan vi brugte vores hjemmebyggede reol i den gamle lejlighed og endnu bedre: hvordan vi bruger den selvsamme reol nu i en ny farve og ny funktion. Jeg håber, det kan hjælpe dig til at tænke dine møbler ind på nye måder, så du ikke behøver at købe nye møbler, blot fordi du trænger til noget forandring eller lige er flyttet (jeg er som sagt ikke en helgen ud i genbrug og vi købte da også selv temmelig mange ting, da vi flyttede fra 55 kvm til 102 kvm, men jeg kunne godt drømme om, at vi i vores hjem bidrog mere til en bæredygtig verden).

Genbrug dine møbler

Den store praktiske reol

Simon og jeg flyttede til Aarhus for 5 år siden, da Simon stadig var snedker. Han har altid været glad for at lave møbler – så vi er så heldige at have masser af hjemmebyggede møbler, som passer præcis til vores hjem (f.eks. TV-møbel, sofabord, spisebord, skrivebord, puslebord osv.). Det første møbelprojekt, da vi flyttede ind i vores gamle lejlighed, var en stor reol tilpasset til stuen og med masser af opbevaringsplads. Reolen er delt i to, da den ellers blev for stor at bikse rundt med.

Hjemmebygget reol før maling

Reolen er lavet i MDF-plader (og er meget tung). Den blev derfor sat op af hele tre mand. Den lugtede af byggemarked og var ikke særlig køn.

Jeg brugte to dage på at male den hvid. Den skulle slibes og males tre gange.
Det var noget af en omgang, men den blev flot at kigge på, super praktisk og vigtigst af alt, så var og er vi stadig rigtig glade for den.

Hjemmebygget hvid reol
Hjemmebygget reol i kontor

Reolen i sin nye funktion

I lejligheden var reolen over skrivebordene en super god løsning, da lejligheden var lille og vi manglede opbevaring. Derfor blev løsningen en kontorvæg med to skriveborde og den store reol hængende over. Skrivebordene kunne sættes sammen og dermed også fungere som spisebord. På den måde blev der plads til både “spisestue” og kontor i vores lille stue. Selvom løsningen i lejligheden var helt perfekt på det praktiske, så var det udseendemæssigt i ubalance. Reolen virkede meget stor og tung (da vi jo havde fyldt den med ALLE vores ting) og op imod reolen så stolene og bordene ret spinkle ud. 

Derfor gentænkte vi reolens placering, da vi flyttede ind i vores rækkehus. Jeg trængte til lidt fornyelse (og havde samtidig lavet et helt moodboard over vores indretning i huset, før vi flyttede ind). Derfor hængte vi reolen op som en slags skænk i stedet. Den fik også lige en gang grøn maling (eller 3). Reolen hænger helt perfekt der og har virkelig fundet sin rette plads. 

Det var en kærlig tanke til miljøet og den verden, vi fortsat skal leve i maaaange år endnu. Så lad os alle genbruge meget mere, købe lækre loppefund hos den lokale genbrugsbutik og finde gamle godter på dine bedsteforældres loft.

Har du også genbrugt nogle møbler på en ny (og bedre) måde? 

Hjemmebygget reol i mdf
Reol og væg i samme farve

Vores køkken – Før og efter IKEA-hack

Vores sorte ikea-hack-køkken

Vores rækkehus er nybygget i 2013, hvor de tidligere ejere bl.a. kunne være med til at vælge køkken. Da vi flyttede ind i 2017 var det til et hvidt HTH-køkken. Vi fandt dog hurtigt ud af, at vi manglede skabsplads i køkkenet, ovnen var skør, køleskabet kæmpestort udenpå og knap så stort indeni og så var der et hylde-hul over køleskabet, hvor rodet samlede sig. Derudover kunne køkkenet nærmest kun benyttes af én person ad gangen. Sidst men ikke mindst synes vi faktisk heller ikke, at det var vildt flot. Så alt i alt et kæmpe luksusproblem.

Dét at Simon tidligere har arbejdet som snedker og både lavet og monteret køkkener i den dyrere ende af skalaen, gjorde det ikke nemmere at tage til takke med et køkken, som man ikke er tilfreds med. Som han selv sagde: Det er ikke fedt at kigge på køkkener til 300.000 kr. og så komme hjem til det her bagefter.

Vores køkken så sådan ud før

Det budgetvenlige køkken

Så vi besluttede at sælge det “gamle” køkken og købe et nyt i januar 2018. Pengepungen bugnede ikke efter at have boet i vores nye hus i et halvt år og Simon samtidig kun fik SU. Derfor blev det ikke til et af de førnævnte luksuskøkkener. Vi ville dog stadig gerne have luksus-følelsen og udseendet. Vi endte derfor med at købe et IKEA-køkken, som vi opdaterede med sort maling og en tynd sort bordplade med nedsunket vask.

Sælgeren ved IKEA var venlig og professionel. Dog endte han med at printe den forkerte ordreseddel ud, så vi endte med at få en masse hvide korpusser leveret i stedet for sorte. Vi opdagede det først, da fragtmændene kom med køkkenet og var taget afsted igen. Så det endte med at være lidt et bøvl frem og tilbage, før vi endelig fik leveret de sorte korpusser (korpus er forøvrigt det korrekte fagudtryk for et skab uden låge – hvis jeg ikke havde haft en snedker-kæreste, havde jeg nok bare kaldt det skabe).

Processen fra gammelt køkken til IKEA-hack

Vi startede med at rive vores gamle køkken ned og besluttede at forsøge at sælge det på dba. Jeg tænkte, at det var lidt et long shot. Jeg troede simpelthen ikke, at der var et marked for det. Det skulle dog vise sig, at der var mange interesserede og det lykkedes at få 11.000,- for køkkenet. Simon hjalp køber med at køre det gamle køkken væk og så kunne vi komme videre med det nye. 

Da vi rev det gamle køkken ned viste det sig, at der ikke var lagt gulv under hele køkkenet. Der manglede lige tre gulvbrædder. Hvis vi troede, at det havde været et bøvl at få de rette korpusser leveret fra IKEA, så måtte vi konstatere, at det var et endnu større bøvl at finde tre gulvbrædder, der matchede resten af gulvet. Men efter at have besøgt samtlige byggemarkeder i området fandt vi endelig det matchende gulv i STARK. 

Opsætning af IKEA-køkken
Montering af IKEA-køkken
Montering af bordplade i køkken

Monteringen af vores nye køkken

Simon fiksede gulvet og satte sokkel op og skabe ovenpå. Mit arbejde bestod mest af alt i at samle skuffer og rydde op. Vi havde bestilt en speciallavet bordplade i Fenix-laminat fra Bordpladefabrikken. Den kostede 12.500 kr., så det var lidt en dyr sag i forhold til resten af køkkenet. Men det er også den, der får køkkenet til at ligne et luksuskøkken. Bordpladen var klart det sværeste af montere. Den er temmelig tynd, hvorfor der var risiko for, at den ville knække, da vi bar den op. Simon gjorde det klart flere gange, at vi skulle vende den på siden og være meget forsigtige – for hvis den knækkede var der ikke noget at gøre. Så der var temmelig mange penge på spil og jeg må indrømme, at jeg var lidt nervøs. Men vi klarede det og sluttede med en high-five. 

Vores IKEA køkken hack

Vores sorte ikea-hack-køkken

Køkkendetaljer

Så var der alle de små, men meget betydelige ting tilbage. Der manglede stænkplade, lamper og finish alle steder. Vi er ikke så meget til stænkplader, så vi overvejede fliser, hvilket jeg synes er vildt flot. Men det var også ret omfattende. Vi endte derfor med at vælge den lette løsning og malede en lyserød stribe hele vejen hen langs køkkenet. Vi brugte en maling med en del glans, så den var nem at tørre af. Og det fungerer bare super godt (både rengøringen og farven). Det var for øvrigt Simon, der valgte farven. Den havde jeg ikke set komme. Men jeg er vild med det.

De sorte lamper over selve køkkenet var en flot og billig løsning fra Bauhaus. Dog er jeg ikke helt tilfreds med dem. Så vi er ved at overveje andre løsninger. Det tænker vi videre over og så skal jeg nok opdatere jer, når der kommer nye lamper. Der ender sikkert med at gå lang tid. Vi har en temmelig lang historik med lampejagt. Vi har f.eks. først fået en loftlampe i soveværelset efter næsten 1,5 år i huset. Nok om det – det er også en historie for sig. 

Til slut har vi lavet en tavle for enden af skabet, så vi havde et sted til madplan, opslagstavle og sjov og ballade. Det kommer jeg også mere ind på i et andet indlæg. Det blev alligevel rimelig meget om vores køkken, men nu er jeg vist kommet omkring det hele. 

God gråvejrsdag! Jeg håber, I har fået mod på at IKEA-hacke et køkken. Det behøver nemlig ikke være dyrt at lave et lækkert køkken 😉

Priser

Højskabe, underskabe, greb og emhætte: 12.606 kr.
Hvidevarer (ovn, køle-fryseskab, opvaskemaskine og kogeplader – alt sammen til indbygning): 10.284 kr.
Bordplade inkl. vask: 12.500 kr.
Lamper: 1560 kr.
Gulv: 670 kr.
Maling: 300 kr.
Armatur: 500 kr.

Køkken i alt: 38.420 kr. (og så fik vi jo 11.000 kr. for det gamle køkken)

Størrelse

På langsiden har vi fire skabe på 60 cm og et enkelt på 80 cm. Så hele langsiden er 320 cm.

På den modsatte side har vi tre højskabe på 60 cm. Så de er i alt 180 cm brede.


Sådan skabte vi ro og plads i soveværelset

Soveværelse med indbyggede skabe

I vores gamle lejlighed havde vi i alt for lang tid et rod i soveværelset. Det endte med at blive et opbevaringsrum på trods af, at der slet ikke var skabsplads nok til at gemme alle tingene væk. Udover rodet i rummet gav det også rod i vores hoveder. I et soveværelse er det vigtigt at kunne finde ro og det er simpelthen nemmere, når der ikke står ting og fylder alle steder. 

Så efter 2 år med rod besluttede vi at gøre noget ved det. Vi havde længe tænkt på forskellige løsninger, men var ikke rigtig nået frem til noget godt. 

Vores soveværelse før de indbyggede skabeVores soveværelse var ikke det største, så vi kunne jo selvfølgelig have optimeret pladsen ved at købe en mindre seng. Men vi var glade for vores dobbeltseng og så er en mindre seng jo ikke lige det første, man går ud og investerer i. Da vi flyttede ind, måtte vi flytte en del rundt på det skab, som i forvejen stod i soveværelset. Der var kun én måde, hvorpå der kunne blive plads til både sengen og skabet. Det fungerede, men det var bestemt ikke optimalt (den ene låge i skabet kunne f.eks. ikke åbnes helt, da sengen stod i vejen).

Mulige løsninger til mere plads

Vi havde (og har stadig) rigtig mange ting og specielt til en lille 55 kvm lejlighed. Vi ville gerne kunne skjule det meste i soveværelset, men der kunne simpelthen ikke ligge mere i skabet. Så vi tænkte mange alternative løsninger igennem.

  • Er der plads til mere under sengen? Der stod i forvejen 4 store bedrollere, så der var ikke mere plads her.
  • Kan der ligge noget ovenpå skabet? Ja, lidt. Men ikke uden at det ser rodet ud. Så det var heller ikke en holdbar løsning.
  • Kan vi sætte en masse hylder op under loftet? Ja, det kunne vi sagtens. Simon mente dog ikke, at vi kunne holde det godt nok opryddet (og han er den realistiske af os to, så han ville uden tvivl have haft ret). Og så bliver der også et irriterende problem med masser af støv og rengøring. I lang tid var det denne løsning, der var den mest realistiske. Indtil jeg en dag faldt over et billede, som satte nye tanker igang. 

Indbyggede skabe

På billedet var der et soveværelse med indbyggede skabe på hver side af sengegærdet og hele vejen op over sengen. Helt den samme løsning var vores soveværelse for lille til, men vi (Simon) fandt tommestokken frem og begyndte at måle. Efter at have flyttet sengen rundt mange gange oppe i vores hoveder, fandt vi frem til noget, der kunne lykkes. Heldigvis arbejdede Simon jo på daværende tidspunkt som snedker, så jeg overlod målearbejdet til ham.

Efterfølgende lavede han skabene og lågerne på værkstedet og kørte dem hjem i en lille lastbil. Den aften slæbte vi mange låger. Det tog os 45 minutter at bære det hele ind fra lastbilen. Mine arme blev sgu lidt lange. Vi var også ret dygtige til at samle skabene og sætte dem op. Jeg var simpelthen handy i halvanden dag, hvor jeg både skruede skruer i, puttede lim i huller og bar de tunge skabe på plads. Nu lyder det som om, Simon slet ikke hjalp, men det passer ikke. Det var nok mest mig, der hjalp og ham, der klarede det svære – men det er også ham, der har al erfaringen jo 😉

Simon har det hårdt efter at bygge skabe

Mine bedste råd til at skabe mere plads

Du har hørt det før – verdens mest irriterende, men dog super vigtige råd: Ryd op og ryd ud. Når man bor småt, er det vigtigste at undgå at samle for mange ting. Så er du allerede et godt skridt på vejen. Vi prøver virkelig selv at efterleve det råd. Men vi gemmer begge to alt for mange ting (specielt Simon).

Tænk i store flader med så meget opbevaring som muligt. Nu har vi haft et indbygget skab og det er fantastisk, så nu vil jeg fremover forsøge altid at tænke et integreret skab ind i soveværelset. Skabet har givet vores soveværelse (og vores hoveder) ro. Så selvom vi har fået færre kubikmeter luft, så har vi fået mere plads og meget mere ro. De store rene flader gør en verden til forskel.

Soveværelse med indbyggede skabe

Soveværelse med blå væg
skabe i soveværelset

Sengetæppe fra Algan

Jeg savner lidt de skønne indbyggede skabe. Vi fik så meget plads, at vi aldrig nåede at fylde skabene helt. Det er da en kæmpe luksus. Selvom vi nu bor på meget mere plads, så har vi stadig de samme pladsproblemer og har lige brugt de sidste par dage på at rydde vildt meget op og smide masser af ting væk. Men det betyder altså, at vi også begynder at have plads nok i huset nu. Simon mangler bare lige et værksted, men det snupper vi i næste omgang. 

God fornøjelse med jeres oprydning – jeg krydser fingre for, at I får plads til det hele!

Sådan ser vores drømmehus ud i plantegninger og billeder

drømmehus træhus

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi drømmer mange og store husdrømme. Vi flyttede fra vores 55 kvm andelslejlighed, fordi vi manglede plads og muligheder. Plads til alle de maaaange ting, vi har. Plads til Simons værktøj og projekter. Plads til (på sigt) at udvide vores lille familie – det skete så kun 1,5 år efter vi flyttede… Mulighed for at sætte mere præg på vores hjem. Vi ville helst ikke gøre for meget ved andelslejligheden, da vi vidste, at vi ikke skulle bo der så længe. Så derfor flyttede vi i et 103 kvm stort rækkehus med carport, skur og terrasse. Det var (og er stadig) lykken!

Vi er ikke klar til at flytte herfra endnu, men det forhindrer os ikke i at drømme. Vi har kigget på store flotte murermestervillaer med masser af muligheder, men som oftest også kræver masser af renovering for at vi bliver helt tilfredse. Vi har også overvejet at bygge vores eget hus, så vi kan få det lige præcis, som vi vil have det. Ulemperne ved det er bl.a. at huset hverken har sjæl eller patina. Derudover skal vi finde en passende grund, som også er til at betale sig fra. Dog hælder jeg alligevel mest til denne løsning, fordi jeg er bange for, at jeg aldrig helt bliver tilfreds, hvis vi gør noget andet. Eller sagt med andre ord, jeg er bange for, at vi aldrig holder op med at drømme os videre til et nyt hus og det synes jeg, ville være ærgerligt.

Hvordan skal det her drømmehus så se ud? Det har vi snakket om mange gange og vi er langsomt kommet frem til en stil. Vi vil gerne have et træhus. Sort træ, levende tag og en kæmpe træterrasse. Og så vil jeg gerne have en nem og vild have. Det er drømmen.

huse på Færøerne

levende tag

Da vi sidste år var på ferie på Færøerne, blev drømmen om et træhus kun endnu mere tilstedeværende i vores tanker. Størstedelen af deres huse er træhuse. De fleste er sorte med hvide vinduer og græs på taget. Det var simpelthen så hyggeligt og flot. 

drømmehus træhus

På en tilfældig gåtur på Færøerne så vi huset – dét hus, som kommer tættest på vores drømmehus. Huset ser lidt pelset ud, men det er kun fordi det øsede ned, da vi stoppede op og tog billedet. Man bliver jo nødt til at stoppe op, beundre og tage billeder, når man ser sit drømmehus – regn eller ej. 

Vi har tilladt os selv at drømme lidt videre. Så derfor har vi lavet en plantegning. Det var dælme ikke nogen nem opgave (men det er jo derfor, der findes arkitekter). Vi gav det et skud alligevel, så har vi nemlig gjort os nogle tanker, når vi på et tidspunkt skal have hjælp til at bygge huset. Kravene til vores plantegning var:

  • Huset skal være i to plan. Her er der desværre ikke nogen super gode argumenter, udover at jeg synes huse i flere plan er mest hyggelige og charmerende. Ét-plan har aldrig rigtig talt til mig. Så to plan er et af de vigtige krav.
  • Der skal være garage/værksted. Det er mest værkstedsdelen, der er det vigtige. Simon er uddannet snedker og han savner at have et sted, hvor han kan udfolde sine projekter og sprede træstøv over det hele. Og jeg mangler et sted, hvor hans værktøj (og alle hans maskiner) kan stå 😉
  • 2 badeværelser
  • Soveværelse i underetagen
  • Entre/hall med trappe til 1. sal
  • 2 (børne)værelser – hvem ved, måske får vi to børn?
  • Kontor. Nu har vi haft det, så nu dropper vi det aldrig igen.
  • Bryggers. Det er et rum, som vi har været meget i tvivl om. For har vi behov for to indgange til huset? Har vi behov for et rum at vaske tøj i – lige nu bruger vi jo badeværelset? Men i sidste ende har vi besluttet, at det er rart med en indgang til huset fra værkstedet, så alle de beskidte (Simon og børn) kan gå gennem bryggerset og smide sit beskidte tøj til vask. 

Vi har tegnet rigtig mange forslag og skitser, før vi nåede frem til noget virkelig godt. Vi endte faktisk med at tegne alle de rum, vi ønskede, og så klippede vi dem ud og rykkede rundt, indtil det passede. Jeg er blevet gjort opmærksom på, at det vil være smartest at have toiletterne cirka ovenover hinanden grundet rørlægning. Men det må vi tage op igen, når huset rent faktisk bliver en realitet.

plantegning 2 plan - 1. sal

plantegning 2 plan - stuen

 

Dengang vi flyttede i rækkehus

male hvide vægge i rækkehus

I dag er det præcis 2 år siden, vi flyttede fra vores andelslejlighed i Aarhus C til vores næsten dobbelt så store rækkehus i forstaden. Tiden går så hurtigt!

flytterod

De første dage i vores nye hus stod alle vores kasser og møbler i stuen og Simon og jeg sov på en luftmadras midt i stuen midt imellem alle vores ting. Det var skønt. Det er slet ikke til at huske processen fra alle-ting-i-ét-rum til færdigt hjem. Men jeg kan da huske, at vi malede de første mange dage – både reol og vægge. Da reolen hang i lejligheden var den hvid. Vi ville gerne beholde den, men der skulle alligevel ske noget nyt. Så den blev grøn ligesom væggen og det har vi aldrig fortrudt.

male hvide vægge i rækkehus

mal væg og reol i samme farve

Herunder er væggen også blevet grøn. Vores store monstera holder lige en pause på terrassen, hvor den bliver luftet lidt. Vi havde problemer med bananfluer i planten, men det hjalp at have den stående ude et par dage. Til gengæld havde den slet ikke godt af al den sol, som den også fik i de dage. Mange af bladene blev helt gule og brune og endte med at blive klippet af. Heldigvis er planten kommet sig siden og har vokset sig endnu større.

monstera

Det var et kort tilbageblik på dengang vi flyttede ind i vores første hus. Der er sket meget siden og jeg skal nok lave en rundtur i huset, så I kan se det “færdige” resultat.

 

10 ting om mig

Rikke er glad for planter
  1. Dette er den anden blog, jeg har startet. Den første blog var både en blog og en webshop, hvor min kæreste og jeg udfoldede vores kreative ideer. Vi lukkede webshoppen og vores lille projekt, da det tog for meget af vores tid og gjorde mere ondt end det gjorde godt. Dog savner jeg at blogge, dele boligindretning og kreative projekter, hvorfor jeg nu har startet en ny blog – Juhuuu!
  2. Jeg blev mor i januar 2019 til lille Hannah, så nu drejer hele min hverdag sig om hende (ja, det bliver man lidt skør i hovedet af – men på den gode måde).
  3. Jeg kan ikke lide sodavand – eller rettere: jeg kan ikke lide brus. Det var temmelig træls, da jeg var lille og der altid blev serveret sodavand til børnefødselsdage. Med tiden lærte mine venners forældre dog at sætte en kande saftevand hos mig – tak. Nu nyder jeg, at jeg ikke har den last.
  4. Til gengæld tæller mine laster andre ting som kage, chokolade (primært mørk chokolade og Toblerone) og is.
  5. Jeg har en svaghed for flotte kopper, hvilket er super irriterende, da jeg ikke drikker kaffe og kun meget sjældent drikker te eller andre varme drikke. Men kopperne køber jeg alligevel. I det mindste er det til stor glæde for vores kaffedrikkende gæster.
  6. Min kæreste mener, at det ser temmelig farligt ud, når jeg forsøger at tage stenen ud af en avocado. Det ender derfor oftest med, at han tager kniven ud af hånden på mig og gør det for mig. 
  7. Jeg elsker lister! Faktisk lever jeg det meste af mit liv baseret på lister. Det må simpelthen være fordi der sker så meget oppe i mit hoved, så det er bare rarest at få det ned på papir.
  8. Tro det eller ej, men jeg bruger primært pegefingrene, når jeg skriver på tastatur. Samtidig kigger jeg på tastaturet og ikke skærmen for at sikre mig, at jeg rammer de rigtige bogstaver. Nogle gange hjælper et par af de andre fingre f.eks. kan den ene tommelfinger godt assistere på mellemrumstasten. Men det går altså super hurtigt alligevel!
  9. Mine fødder er som oftest kolde. Det betyder, at jeg først går med bare tæer (både inde og ude) og sandaler, når der er mindst 20 grader udenfor. Mine fødder skal helst virkelig have det varmt, før jeg smider strømperne.

    Rikke er glad for planter

  10. Jeg er rigtig glad for planter. De skal bare helst være virkelig nemme at passe, ellers dør de. Hvis de bare skal vandes én gang i ugen, så er det lige planter for mig.